AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Austrije Nikolausa Luterotija, koji mu je preneo pozdrave predsednika Aleksandra van der Belena i njegovu poruku da prihvata poziv za zvaničnu posetu Srbiji.

Poželevši ambasadoru Luterotiju dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će Austriju u Srbiji predstavljati jedan od najbližih saradnika kancelara Kurca. Ambasador Luteroti je, naime, donedavno bio na funkciji njegovog spoljnopolitičkog savetnika, obavljajući tu dužnost i dok je Kurc bio šef austrijske diplomatije.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić je istakao da Srbija veoma ceni podršku Austrije u procesu evropskih integracija, izrazivši očekivanje da će ona posebno doći do izražaja tokom austrijskog predsedavanja Evropskoj uniji u drugoj polovini 2018. godine. On je u isto vreme istakao i značajnu pomoć Austrije u uspostavljanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kroz veliko angažovanje te zemlje u Berlinskom procesu.

Predsednik Vučić je upoznao ambasadora Luterotija sa neodrživim stanjem dijaloga Beograda i Prištine, jer je Srbija potpuno ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, dok druga strana nije uradila ništa po pitanju Zajednice srpskih opština, jedine obaveze koju su oni imali.

Dvojica sagovornika su, s obzirom na to da je Austrija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, izrazili interes za intenziviranje ekonomske saradnje, kako kroz povećanje robne razmene, tako i kroz još veće prisustvo austrijskih investitora na srpskom tržištu. S tim u vezi, ambasador Luteroti upoznao je predsednika Vučića sa pozitivnim ekonomskim kretanjima u Austriji.

#Aleksandar Vučić

#Austrija

#ambasador

'